A FRESH START
06 September 2018

“Feia poc que havia arribat de les esperades vacances d’estiu. Aquest any havien estat força bé. Al llarg de gairebé tot l’any les havia estat preparant a consciència, planificant-les, organitzant-les quasi vivint-les.  I no l’havien decebut. Fins i tot, creia que havien superat les expectatives desitjades. Hi havia hagut moments de tot i per a tots. Aventura, descoberta, família, amics, relax, desconnexió, implicació,..

Les vacances havien activat la seva millor versió. L’estrès, el cansament, l’esgotament, l’angoixa, el mal humor, la irritabilitat i altres símptomes que percebia al llarg  de l’any,  i amb els quals havia aprés a conviure com un efecte secundari de la seva activitat laboral, s’havien esfumat, de cop i volta. Es va adonar al poc de començar les vacances, un dia  escoltant-se riure, amb ganes i sense poder parar. Des d’aquell moment tot va anar rodat.

Però ara des de feia un parell de dies i preparant-se per tornar a treballar, notava un cert neguit i una certa inquietud que l’envaïen sense cap motiu aparent.  De vegades sentia que s’empetitia i el cor bategava amb més rapidesa, començava a suar i li entraven ganes de cridar. No sabia què estava passant, però un malestar general el postergava a inactivar-se, li mancaven les forces i no sabia el perquè. Havia decidit obrir el correu de la feina per anar-se mentalitzant i veure com estava el panorama, però li estava costant molt concentrar-se i entendre el que li deien. Semblava com si hagués oblidat el llenguatge laboral, se sentia fora de lloc. Però s’havia d’activar ja!

Va decidir sopar d’hora i anar-se’n a dormir ben d’hora,  sabia que l’endemà l’alarma del seu mòbil li tornaria a marcar l’inici del dia i amb ell el començament de la rutina. Ara sí, les vacances s’havien acabat...”

 

Gener és un mes que marca l’inici de l’any, però per a la majoria de la gent el setembre marca l’inici de la rutina i altra cop dels nous propòsits que en quinze dies hauran perdut la seva empenta. Setembre és sinònim de tornar a començar.

Per a gairebé tothom les vacances han quedat enrere, forma part del passat, dels records. El caloret comença a marxar, els dies es fan curts, els nens i les nenes tornen a l’escola, tornem a matinar i el dia torna a estar pautat, ja no és aleatori en funció del que ve de gust

 

Uns poden encetar el mes amb positivitat, optimisme, innovació,  motivació i fins i tot amb ganes. No deixa de ser una oportunitat per iniciar nous reptes i projectes, després de dies de desconnexió i relax.

 

Altres però, aproximadament un 65% de la població adulta pot experimentar una simptomatologia, amb més o menys intensitat, compatible amb la síndrome de depressió postvacacional.  Un conjunt d’alteracions que van des de manifestacions d’ irritabilitat , apatia,  tristesa, problemes per a dormir fins a palpitacions, sudoracions i altres manifestacions fisiològiques. Malgrat no tothom experimenta aquestes sensacions, el que és segur és que la mandra ens envaeix després de dies de vacances.

 

El cos necessita tornar a acostumar-se als nous horaris i obligacions, per tant, no ens angoixem i donem-nos uns dies d’adaptació. Busquem, que segur hi són, els moments agradables, feliços, divertits, emocionants i focalitzem-nos en ells, per identificar-los i gaudir-los. Busquem nous objectius que ens motivin i en siguin el motor,  mentre esperem l’arribada del proper estiu. Tot nou curs ens té sorpreses i reptes amagats. Exprimim-los!!!!